Apar primele laptop-uri cu procesoare ARM si Windows 10

0
602
procesoare ARM

Ma gandesc ca unele informatii din titlu vi se par cam neclare sau putin relevante cu articolul, insa va asigur ca nu este asa. Ca si o introducere, trebuie sa stiti ca procesoarele pentru PC si portabile, dupa cum suntem obisnuiti, au fost impartite in doua categorii: Procesoare X64 si procesoare X86.

Procesoarele de tip ARM sunt folosite in special pentru telefoane si tablete, fiind foarte dificil ca un program pentru o anumita platforma sa functioneze pe ambele, fiind diferite totodata si numarul de instructiuni suportate. Tocmai acesta este motivul din spatele emulatoarelor de pe PC pe Android si viceversa. Cu toate acestea, cei de la Microsoft isi doresc de foarte mult timp sa poata rula procesoarele ARM pe o distributie de Windows.

Prima incercare a acestora a constatat in Windows 8, care de astfel a fost un esec, avand vanzari foarte putine. Cu toate acestea, nu si-au gandul de la aceasta idee si in prezent comunica cu cei de la Qualcomm pentru a dezvolta o iteratie de Windows 10 care sa suporte procesoarele ARM.

Informatia de mai sus este una oficiala, fiind confirmata chiar de Steve Mollenkopf., CEO-ul Qualcomm. Acesta sustine urmatoarele „Utilizarea procesorului nostru Snapdragon 835 se extinde în PC-uri mobile ce rulează Windows 10. Acestea sunt programate să se lanseze în cel de-al patrulea trimestru al acestui an.

Asadar, pana la finalul acestui an sau cel mult pana la inceputul lui 2018, ar trebui sa vedem primele laptop-uri cu Windows 10 si cu procesoare pe arhitectura ARM. De data aceasta procesul este unul mult mai bine gandit, fiind integrat un emulator default in sistemul de operare prin intermediul caruia utilizatorul va putea rula aproximativ toate tipurile de aplicatii. Ideea in sine este una foarte practica si foarte de folos, care va revolutiona cu siguranta piata portabilelor, insa ramane de vazut cum va fi vazuta de catre useri si cum vor sta cei de la Microsoft cu vanzarile.