Cat de periculos este noul tip de asteroid descoperit ?

1559

Dupa ce respectivul Florence, a trecut la o distanta apropiata de Pamant, cercetatorii au depistat un nou tip de asteroid, ce poate fi confundat cu o cometa. Acesta este blocat intre Marte si Jupiter si poate ajunge foarte apoape de Terra datorita orbitei.

Primele imagini au fost surprinse cu ajutorul telescopului Hubble, iar savantii au ajuns la o concluzie: ca Body 288P este primul asteroid activ binar descoperit si totodata un nou tip de corp ceresc compus din doua obiecte distincte. Sistemele binare sunt alcatuite dintr-un corp  mare si unul mai mic ce orbiteaza unul in jurul celuilalt. Ambele obiecte ale lui 288P au dimensiuni similare si orbiteaza la o distanta de aproximativ 100 de kilometri unul fata de celalalt.

Anul trecut Body 288P  a trecut la 200 de milioane de kilometri de planeta noastra, iar astronomii au profitat de acest prilej, putand sa il studieze mai bine. Acest asteroid este printre putinii care au in urma lor cozi de praf si gaz.

Potrivit studiilor, acest asteroid binar activ s-a format in urma cu 5000 de ani cand  viteza de rotatie, mult mai mare decat in prezent a rupt un asteroid in doua. Descoperirea lui  288P le usureaza cercetatorilor munca, si ii ajuta sa inteleaga mai bine Sistemul Solar. De asemenea asteroidul nu reprezinta un pericol pentru omenire, din contra un ajutor pentru stiinta. Exista posibilitatea  ca si alte corpuri ceresti de acest gen sa mai existe, iar asta ramane de vazut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.