Noutati

Bluetooth 5.0: Ce e diferit și de ce contează

Dispozitivele smartphone moderne și alte dispozitive, de la iPhone 8 și iPhone X la Samsung Galaxy S8, susțin suportul pentru „Bluetooth 5.0” pe lista de specificații. Iată ce este nou în cea mai recentă și cea mai bună versiune de Bluetooth.

Ce este Bluetooth?

Bluetooth 5.0 este cea mai recentă versiune a standardului de comunicații fără fir Bluetooth. Este folosit în mod obișnuit pentru căști fără fir și alte echipamente audio, precum și tastaturi fără fir, mouse-uri și controalere de jocuri. Bluetoothul este, de asemenea, folosit pentru comunicarea între diverse dispozitive inteligente de acasă și Internet (IoT).

O nouă versiune a standardului Bluetooth înseamnă diferite îmbunătățiri, dar numai atunci când se utilizează cu periferice compatibile. Cu alte cuvinte, nu veți vedea niciun beneficiu imediat de la modernizarea unui telefon cu Bluetooth 5.0 dacă toate accesoriile Bluetooth au fost proiectate pentru o versiune mai veche de Bluetooth. Cu toate acestea, Bluetooth este compatibil cu versiunile anterioare, astfel încât să puteți continua să utilizați dispozitivele existente Bluetooth 4.2 și mai vechi cu un telefon Bluetooth 5.0. Și când achiziționați noile periferice compatibile Bluetooth 5.0, acestea vor funcționa mai bine datorită telefonului dvs. ce are Bluetooth 5.0.

Bluetooth Low Energy pentru căști fără fir (și mai mult)

Important este ca toate imbunatatirile facute de Bluetooth sunt legate de specificatia Bluetooth Low Energy, care a fost introdusa inapoi cu Bluetooth 4.0 si nu cu radioul clasic Bluetooth care foloseste mai multa putere. Bluetooth Low Energy este proiectat pentru a reduce consumul de energie al perifericelor Bluetooth. Acesta a fost folosit inițial pentru gadgeturi și alte dispozitive cu consum redus de energie, dar a avut unele restricții serioase.

De exemplu, căștile wireless nu au putut comunica prin tehnologia Bluetooth cu consum redus de energie, astfel încât au trebuit să utilizeze în schimb standardul Bluetooth clasic mai puternic. Cu Bluetooth 5.0, toate dispozitivele audio comunică prin Bluetooth Low Energy, ceea ce înseamnă o utilizare redusă a energiei și o durată mai lungă de viață a bateriei. Multe tipuri de dispozitive vor putea comunica pe viitor cu tehnologia Bluetooth low energy.

În special, AirPod-urile Apple nu utilizează Bluetooth 5.0. Ele folosesc Bluetooth 4.2 și chip-ul Apple W1 special pentru o conexiune îmbunătățită. Pe Android, Bluetooth 5.0 ar trebui să vă ajute să faceți căștile Bluetooth ceva pe care doriți să îl utilizați.

Dual Audio

Bluetooth 5.0 permite, de asemenea, o caracteristică nouă, care vă permite să redați simultan audio pe două dispozitive conectate. Cu alte cuvinte, ați putea avea două perechi de căști wireless conectate la telefonul dvs. și puteți difuza audio în ambele părți simultan, toate prin Bluetooth standard. Sau puteți asculta audio pe două difuzoare diferite în camere diferite. Ați putea transmite simultan două surse audio diferite la două dispozitive audio diferite, astfel încât două persoane ar putea să asculte două melodii diferite, dar să ruleze din același telefon.

Această caracteristică este cunoscută sub numele de „Dual Audio” pe Samsung Galaxy S8. Conectați doar două dispozitive audio Bluetooth pe telefonul dvs., activați caracteristica Dual Audio și sunteți gata de drum. Cu toate acestea, asta nu ar trebui să fie o caracteristică exclusivă pentru Samsung. Este activat de Bluetooth 5.0 și, sperăm, va apărea și pe dispozitivele altor producători.

Mai multă viteză și distanță

Principalele beneficii ale Bluetooth 5.0 sunt viteza îmbunătățită și distanța de transmitere a semnalului. Cu alte cuvinte, este mai rapid și poate funcționa pe distanțe mai mari decât versiunile mai vechi ale Bluetooth.

Materialul oficial de marketing Bluetooth de la organizația standard Bluetooth promovează faptul că Bluetooth 5.0 și-a mărit de patru ori raza de acțiune, de două ori viteza și de opt ori capacitatea de difuzare de la versiunile mai vechi de Bluetooth. Din nou, aceste îmbunătățiri se aplică tehnologiei Bluetooth Low Energy, asigurând astfel că dispozitivele pot profita de economisirea energiei.

Cu ajutorul tehnologiei Bluetooth 5.0, dispozitivele pot utiliza viteze de transfer de date de până la 2 Mbps, ceea ce este dublu față de suportul Bluetooth 4.2. Dispozitivele pot comunica, de asemenea, pe distanțe de până la 800 de metri (sau 240 de metri), ceea ce este de patru ori mai mare de 200 de metri (sau 60 de metri) permis de Bluetooth 4.2. Cu toate acestea, pereții și alte obstacole vor slăbi semnalul, la fel ca în cazul Wi-Fi.

Standardul de comprimare aptX promite deja audio de calitate CD cu viteze mai mici de 1 Mbps, astfel că vitezele de 2 Mbps ar trebui să permită o calitate a sunetului wireless chiar mai bună.

Din punct de vedere tehnic, dispozitivele pot alege de fapt între o viteză mai mare sau o gamă mai lungă. Avantajul „de două ori de viteză” este util atunci când operează la distanță și trimite date înapoi și înapoi. Intervalul sporit ar fi optim pentru balize Bluetooth și alte dispozitive care trebuie doar să trimită o cantitate mică de date sau pot trimite datele încet, dar doresc să comunice la distanțe mai mari. Ambele sunt de energie scăzută.

Dispozitivele pot alege ceea ce este mai bine. De exemplu, căștile wireless ar putea utiliza viteza de creștere pentru un sunet de streaming redus, în timp ce senzorii wireless și dispozitivele smarthome care trebuie doar să raporteze informațiile de stare ar putea alege distanța mărită pentru a comunica la distanțe mai mari. Și, pentru că pot utiliza energia Bluetooth scăzută și beneficiază de aceste beneficii, pot funcționa cu energie de la baterie mult mai mult decât ar face-o cu standardul Bluetooth clasic mai puternic.

Când vom putea face rost de această versiune?

Puteți obține dispozitive care acceptă Bluetooth 5.0 chiar astăzi, cum ar fi iPhone 8 și 8 Plus, iPhone X, Samsung Galaxy S8 și chiar de la viitoarele telefoane Android. De asemenea, veți avea nevoie de periferice Bluetooth 5.0. Acestea nu sunt încă răspândite, însă mulți producători promit să lanseze dispozitive Bluetooth 5.0 în 2018.

Deoarece Bluetooth este compatibil ca și în ingineria inversă, dispozitivele Bluetooth Bluetooth 5.0 și mai vechi vor funcționa împreună. Practic este ca un upgrade la un standard mai nou și mai rapid. Chiar și după ce veți primi un nou router care acceptă Wi-Fi mai rapid, trebuie să faceți upgrade și pentru toate celelalte dispozitive. Dar dispozitivele dvs. mai vechi Wi-Fi se pot conecta la noul router, doar la o viteză mai mică decât routerul acceptat.

Dacă aveți posibilitatea să puneți mâinile pe un telefon Android cu căști Bluetooth 5.0 și Bluetooth 5.0, veți avea probabil o experiență audio mult mai bună decât ați face cu standardul Bluetooth mai vechi.

Utilizatorii iPhone pot obține o bună experiență cu propriile căști de la Apple AirPods sau Beats, datorită chip-ului W1, dar sunetul solid Bluetooth este mai ușor pentru Android. Bluetooth 5.0 ar trebui să îmbunătățească chiar și căștile fără fir iPhone dacă alegeți să mergeți pentru căștile Bluetooth de la terțe părți în locul căștilor Apple cu un cip W1.

Nu recomandăm însă actualizarea gadget-urilor nesemnificative. Chiar dacă aveți un laptop compatibil Bluetooth 5.0, de exemplu, actualizarea la un mouse activat cu Bluetooth 5.0 probabil că nu va fi o îmbunătățire mare. Dar, deoarece suportul pentru Bluetooth 5.0 se găsește în fiecare dispozitiv Bluetooth nou, perifericele Bluetooth se vor îmbunătăți, iar Bluetooth va deveni mai fiabil și mai eficient din punct de vedere energetic.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close