Ce este Microsoft Azure

0
38

Dacă ați urmat știrile Microsoft, există o șansă să fi auzit de Microsoft Azure, cunoscut anterior ca Windows Azure. Acest serviciu de cloud computing este o mare parte a afacerii Microsoft și se află în competiție cu servicii similare de la Amazon și Google.

Azure a circulat pentru o vreme în domeniul știrilor datorită defectelor procesorului Meltdown și Spectre, care au consecințe și mai mari asupra serviciilor de cloud computing precum Azure decât pentru PC-urile obișnuite. (Din fericire, Microsoft a lansat deja un remediu pentru Azure.) Dar ce este Azure până la urmă?

Cloud Computing explicat

Microsoft Azure este un serviciu de cloud computing care funcționează similar cu serviciile Amazon Web Services (AWS) și Google Cloud Platform.

Prin „cloud computing” nu ne referim la termenul vag ce este adesea aplicat serviciilor de consum care stochează datele pe un server de la distanță undeva. Ne referim la calculul real ca serviciu pentru companii, organizații și chiar persoane fizice care doresc să profite de acesta.

În mod tradițional, întreprinderile și alte organizații ar găzdui propria infrastructură. O afacere ar avea propriul server web (sau server de e-mail, sau orice altceva) pe propriul hardware. Dacă ar fi nevoie de mai multă putere, afacerea ar trebui să achiziționeze mai mult hardware. Compania ar trebui să plătească și pe cineva care să administreze hardware-ul și pentru o conexiune solidă la Internet pentru a-și servi clienții. În mod alternativ, există companii care găzduiesc serviciile pe o parte din hardware-ul propriu în centrele lor de date, pentru o taxă.

Cloud computing funcționează puțin diferit. Mai degrabă decât să vă utilizați propriul echipament hardware sau să plătiți pentru utilizarea anumitor tipuri de hardware specifice în centrul de date al altcuiva, plătiți doar pentru accesul la o sumă masivă de resurse de calcul furnizate de Microsoft (sau Amazon, Google). Asta vă permite să găzduiți servere web, servere de e-mail, baze de date, servere de stocare a fișierelor, mașini virtuale, registre de utilizatori sau orice altceva dorit. Când aveți nevoie de mai multe resurse de calcul, nu trebuie să achiziționați hardware fizic. „Cloud” împarte hardware-ul și atribuie automat totul după cum este necesar. Plătiți pentru cât mai multe resurse de calcul de care aveți nevoie și nu un număr specific de servere hardware pe un suport undeva.

Serviciile pe care le desfășurați în acest mod pot fi fie servere publice disponibile pentru toată lumea, fie părți ale unui „cloud privat” folosit doar într-o organizație.

Care e ideea?

Există un cost mult mai mic față de utilizarea cloud computing. Nu trebuie să investești o grămadă de bani în crearea propriului centru de date, achiziționarea de hardware pentru el și plata unui personal. Nu există riscul de a plăti prea mult pentru hardware-ul folosit sau de a cumpăra prea puțin și de a nu avea suficientă performanță de care e nevoie.

În schimb, pe un astfel de serviciu se poate găzdui tot ce e nevoie. Plătiți numai pentru resursele de calcul pe care le utilizați, pe măsură ce le folosiți. Dacă aveți nevoie de mai mult, puteți scala instantaneu pentru a face față cererii mari. Dacă aveți nevoie de mai puțin, nu plătiți mai mult decât aveți nevoie.

Totul, de la sistemul de e-mail intern al unei companii la site-uri web și servicii pentru aplicații mobile orientate spre public, este din ce în ce mai găzduit pe platformele de cloud pentru acest motiv.

Ce poate face Microsoft Azure?

Site-ul Microsoft Azure oferă un director cu sute de servicii diferite pe care le puteți utiliza, inclusiv mașini virtuale complete, baze de date, stocare de fișiere, copii de rezervă și servicii pentru aplicații mobile și web.

Acest serviciu a fost denumit inițial „Windows Azure”, dar a fost modificat ca „Microsoft Azure” deoarece el se extinde peste granițele Windows. Puteți rula fie mașini virtuale Windows sau Linux pe Azure, de exemplu – orice preferați.

Trecând pentru început cu vederea prin aceste sute de servicii, veți vedea că puteți face practic orice. Și pentru orice , mă refer că se poate configura o mașină virtuală Windows sau Linux care găzduiește software-ul pe care doriți să-l utilizați. Puteți chiar să găzduiți un desktop Windows sau Linux în cloud de pe o mașină virtuală și să vă conectați la el de la distanță. Este doar o altă modalitate de a utiliza resurse de calcul la distanță.

O mare parte din ceea ce face Azure nu este exclusiv pentru Azure. Amazon, Microsoft și Google sunt în concurență. Amazon Web Services, de exemplu, este liderul în domeniu înainte de ofertele Microsoft și Google.

Azure Active Directory și Windows 10

Microsoft utilizează, de asemenea, Azure pentru a extinde granițele Windows în câteva moduri importante. În mod tradițional, organizațiile care doreau să aibă un director central de utilizare și de gestionare a calculatoarelor lor necesare pentru trebuiau să ruleze propriul server Microsoft Active Directory. Acum, pe lângă software-ul tradițional Active Directory care poate fi instalat pe un server Windows, o organizație poate utiliza Azure Active Directory.

Azure AD este același lucru – dar găzduit pe Microsoft Azure. Permite organizațiilor să aibă toate aceste funcții de administrare centralizată, fără a le cere să găzduiască propriul server Active Directory (și să instaleze infrastructura adesea complicată și permisiunile de acces necesare pentru ca aceasta să funcționeze de la distanță).

Aceste servicii nu sunt identice, dar Microsoft este în mod clar sigur că Azure AD este viitorul. Utilizatorii Windows 10 se pot alătura unui Active Directory prin intermediul funcției „Work Access”, iar serviciul Microsoft Office 365 utilizează Azure Active Directory pentru autentificarea utilizatorilor.