Ce este si cum puteti folosi aplicatia Uite Barza!

0
154
Uite Barza

Uite Barza! este o aplicatie lansata pe data de 6 iulie a acestui an, fiind disponibila atat pe iOS cat si pe Android. Aplicatia a avut ca scop numararea a cator mai multe cuiburi de berze, fiind adaugate mai mult de 1000 de cuiburi noi intr-un timp relativ scurt. Spun „a avut” deoarece in prezent numaratorile nu mai sunt luate in considerare, avand in vedere faptul ca berzele si-au inceput deja migratia catre Africa.

Dupa cum am mentionat si mai sus, Uite Barza! a fost lansata pe data de 6 iulie 2017, proiectul de numarare a cuiburilor de berze avand termen pana pe data de 31 iulie. In aceasta perioada aplicatia a fost instalata pe nu mai putin de 2609 de device-uri, transformand astfel idea intr-un adevarat succes.

Utilizatorii care s-au „jucat” cu Uite Barza! au reusit sa adauge in baza de date a Societăţii Ornitologice Române (SOR) aproximativ 2.851 de cuiburi, dintre care mai mult de 1000 sunt cuiburi noi. Acest numar se adauga la 5400, adica numarul de cuiburi conform ultimului recensamant european din data de 2014.

Conform statisticilor inmanate de catre utilizatori, majoritatea cuiburilor de berze au fost gasite pe stalpuri de electricitate, dintre care 1.208 pe stalpi cu suport artifical amplasat, iar 1.567 pe stalpuri fara suport. Restul au fost gasite in locuri precum copaci, case, cosuri de fum etc.

Daca este sa ne referim la judetul din care au venit cele mai multe rapoarte, ei bine, este vorba despre Timis, cu 445 de cuiburi. Pe locul doi este Arad cu 253 de cuiburi, iar pe trei este Teleorman cu 223. Acestea sunt urmate de Harghita (179) respectiv Suceava (167).

Majoritatea statisticilor au venit din zonele rurale, iar daca este sa aprofundam mai mult, in cele 2.851 de cuiburi au fost gasite 8.241 de astfel de pasari, dintre care 3.913 erau doar pui. Inafara de recensamant, scopul aplicatiei a fost de a informa Enel si SOR daca este necesara interventia lor pentru a inlatura cuiburile vechi, care reprezinta un pericol in ceea ce priveste electricitatea si sa amplaseze suporturi speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here