Ce este un fișier corupt și cum să-l recuperezi dacă se poate

0
21

De obicei, pe computerele moderne ce sunt pregătite cu securitate bună, există șanse ca rareori să întâlnești un fișier corupt. Dar când se întâmplă, acestea pot fi un coșmar. Să aruncăm o privire la cauzele comune ale fișierelor corupte, cum puteți să le preveniți și ce puteți face când dați peste așa ceva.

De ce fișierele devin corupte?

De obicei, fișierele devin corupte atunci când sunt scrise pe un disc. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe moduri, dintre care cea mai comună este atunci când o aplicație suferă o eroare în timp ce salvează sau creează un fișier. O aplicație tip Office ar putea suferi o problemă la momentul nepotrivit în timp ce salvați un document. O aplicație de arhivare (zip, etc) poate întâmpina probleme în timpul creării unei arhive. Aplicația dvs. de rezervă poate avea probleme când scrieți copia de rezervă. Browserul dvs. (sau altă aplicație de descărcare) poate avea chiar probleme la scrierea unui fișier descărcat pe disc.

Adesea, aceste aplicații vor observa eroarea și vă vor anunța că ceva nu a mers bine, oferindu-vă șansa de a încerca din nou. Uneori, însă, nu veți avea nicio idee că s-a întâmplat până când încercați să deschideți fișierul mai târziu.

Există, bineînțeles, și alte motive pentru care fișierele pot deveni corupte.

Când închideți computerul, este necesar să închideți toate fișierele pe care le-ați deschis în mod corespunzător (sau să vă ofere șansa să faceți acest lucru). Atunci când sunteți într-o astfel de situație – cum ar fi, de exemplu, dacă scade performanța sau dacă computerul se blochează – nu are șansa de a închide fișierele în mod corect. Acest lucru poate duce la coruperea oricăror fișiere care au fost deschise în prezent, incluzând nu doar documentele dvs., ci chiar fișierele sistemului de operare.

Problemele cu hard disk-ul dvs. pot duce, de asemenea, la fișiere corupte. Uneori, erorile mai mici – cum ar fi un fișier cross-linked sau un cluster pierdut – sunt vinovații în problemele de corupție ale fișierelor și nu sunt neapărat indicatori ai unui hard disk defect.

Și, în sfârșit, desigur, malware-ul și virușii pot provoca corupțiile, deși în acest caz este unul mai intenționat decât accidental.

Cum să te protejezi împotriva fișierelor corupte

În primul rând, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja împotriva fișierelor corupte este să vă asigurați că aveți grijă de computerul dvs. în mod regulat. De asemenea, rețineți că stocarea în cloud și alte opțiuni de sincronizare a fișierelor pot să nu fie suficiente pentru rezolvarea problemei. Dacă aveți un fișier corupt pe discul dvs. local care este sincronizat cu spațiul de stocare din cloud, nu aveți deloc o copie de rezervă bună a fișierului respectiv. Dacă vă bazați pe spațiul de stocare din cloud, asigurați-vă că aveți opțiunea de a anula versiunile anterioare ale fișierelor (cum ar fi în Dropbox).

Este întotdeauna mai bine să utilizați o soluție de rezervă adevărată, cum ar fi Istoricul fișierelor (Windows), Time Machine (pe MacOS) sau Backblaze, toate acestea vă permit să restaurați mai multe versiuni anterioare ale fișierelor.

În continuare, pe lista de verificare a prevenirii, asigurați-vă că computerul este protejat împotriva virușilor și a programelor malware. Asta include nu numai rularea unei aplicații antivirus, ci și folosirea atenției atunci când navigați și descărcați.

În cele din urmă, vă recomandăm să investiți într-o sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS) pentru a vă proteja computerul de opriri bruște atunci când pierdeți puterea. Un UPS funcționează ca o baterie de rezervă care vă oferă un tampon împotriva pierderii de putere. În mod obișnuit, ele pot furniza energie computerul dvs. oriunde, de la câteva minute până la o oră sau mai mult, oferindu-vă timp suficient pentru a închide computerul în mod corespunzător. A avea un bun UPS nu numai că poate ajuta la prevenirea unei descărcări incorecte a fișierelor corupte, dar și la problemele hardware pe care le pot provoca.

Ce poți face când un fișier este corupt?

Dacă aveți un fișier deteriorat, cel mai bine este să încercați din nou preluarea sa din sursă. Descărcați-l din nou, iar dacă din acet loc ați primit eroarea atunci e nevoie ca cineva să vă trimită fișierul.

În cazul unor fișiere de sistem corupte (de la o închidere neașteptată, o actualizare proastă sau un program malware), puteți încerca întotdeauna ceva de genul Windows built in System File Checker. Acesta scanează sistemul pentru fișiere de sistem corupte și apoi le înlocuiește cu cele originale.

Înainte de a face acest lucru, totuși, este mai bine să încercați să remediați cauza problemei. În cazul unui program malware, trebuie mai întâi să vă asigurați că ați eliminat malware-ul de pe computer. Dacă bănuiți că o actualizare proastă a cauzat problema, este posibil să reușiți să reinstalați această actualizare.

Dacă fișierul dvs. corupt este un document pe care l-ați creat, din apăcate, opțiunile sunt limitate. Unele aplicații (cum ar fi cele incluse în Microsoft Office) autosalvează mai multe versiuni ale documentului, permițându-vă să deschideți o versiune anterioară dacă versiunea curentă devine coruptă.

Dacă nu aveți posibilitatea de a deschide o versiune anterioară, este posibil să reparați fișierul sau, cel puțin, să recuperați textul din acesta. Din nou, aplicațiile Microsoft Office oferă instrumente integrate pentru recuperarea documentelor pierdute sau corupte, la fel ca și alte programe. Chiar dacă puteți recupera numai textul dintr-un document, puteți salva o mulțime de timp atunci când recreați fișierul.

Există, de asemenea, o multitudine de aplicații care pretind că pot recupera diferite tipuri de fișiere corupte. Unele sunt gratuite și unele sunt cu plată, dar adevărul este că majoritatea nu funcționează foarte bine. Câteva pe care le-am testat au fost umflate cu tot felul de funcții inutile sau, mai rău, cu programe malware. Având în vedere acest lucru, vă recomandăm să nu le folosiți.