NoutatiPCSoftware

Ce este un SSID?

În general puteți întâlni acronimul „SSID” când aveți treabă cu rețelele Wi-Fi. SSID-ul rețelei Wi-Fi este termenul tehnic pentru numele rețelei. De exemplu, dacă vedeți un semn pe sistemul dvs. de operare ce vă spune să vă conectați într-o rețea cu un SSID de „Airport WiFi”, trebuie doar să obțineți lista rețelelor wireless din apropiere și să vă alăturați rețelei „Airport WiFi”.

Ce înseamnă SSID?

SSID vine de la termenul „Service Set Identifier”. În conformitate cu standardul de rețea wi-fi IEEE 802.11, un „set de servicii” se referă la o colecție de dispozitive de rețea fără fir cu aceiași parametri. Deci, SSID este identificatorul (numele) care vă spune la ce serviciu set (sau rețea) să vă conectați.

Puteți să explorați detaliile de pe Wikipedia, dar SSID este într-adevăr un termen tehnic ce vă poate da bătăi de cap. Așadar, dacă sunteți interesați și doriți ca totul să fie mai ușor de înteles citiți continuarea articolului.

Cum funcționează SSID-urile

SSID-urile sunt concepute să fie un nume unic pentru a face distincția între mai multe rețele Wi-FI din zonă, astfel încât să vă puteți conecta la cea corectă.

Acestea sunt utilizate de toate tipurile de puncte de acces Wi-Fi, inclusiv rețele publice Wi-Fi și rețeaua Wi-Fi de acasă. Producătorii de routere oferă adesea un SSID prestabilit, cum ar fi „Linksys” sau „Netgear”, dar îl puteți schimba în orice doriți – dacă controlați rețeaua Wi-Fi și aveți acces administrativ.

Un SSID poate avea o lungime de până la 32 de caractere. Sunt „case-sensitive”, deci „NetworkName” este un nume SSID diferit de „networkname”. Sunt permise și anumite caractere speciale, cum ar fi spațiile, sublinierea, perioadele și liniuțele.

Router-ul wireless sau altă stație pe bază de Wi-Fi difuzează SSID-ul, permițând dispozitivelor din apropiere să afișeze o listă de rețele disponibile cu nume care pot fi citite de oameni.

Dacă rețeaua este o rețea deschisă, oricine se poate conecta doar cu SSID-ul. Cu toate acestea, dacă rețeaua este protejată cu WPA2 sau cu alt tip de criptare, utilizatorii vor avea nevoie de fraza de acces înainte de a se putea conecta. Vă recomandăm să nu găzduiți o rețea Wi-Fi deschisă.

Ce se întâmplă dacă există mai multe rețele Wi-Fi cu același SSID?

După ce vă conectați la o rețea Wi-Fi cu un anumit SSID o dată, dispozitivul dvs. va încerca, în general, să se conecteze la SSID-uri cu același nume în viitor.

Lucrurile se complică dacă există mai multe rețele Wi-Fi cu același SSID. Dacă se află în aceeași zonă – de exemplu, două rețele denumite „Acasă” – anumite dispozitive vor încerca să se conecteze automat la rețeaua cu cel mai puternic semnal, în timp ce unele vor încerca să se conecteze la prima rețea pe care o văd.

Desigur, dacă cele două rețele Wi-Fi numite „Acasă” au parole de acces diferite, dispozitivul dvs. va putea să se conecteze cu succes la unul dintre ele. Deci, dacă utilizați același SSID ca și vecinul dvs., probabil veți întâlni probleme de conexiune până când unul dintre dvs. îl va schimba.

Cum să alegeți și să modificați SSID-ul

Trebuie să alegeți un SSID unic, mai ales dacă locuiți în apropierea altor persoane – de exemplu, într-o clădire de apartamente. Acest lucru va împiedica problemele de conectare.

De asemenea, nu trebuie să expuneți informații personale cum ar fi numele sau adresa dvs. într-un SSID, deoarece oricine din apropiere poate vedea acele informații. Rețineți că transmiteți acest SSID tuturor celor din apropiere.

Pentru a schimba SSID-ul dintr-o rețea pe care o controlezi, va trebui să accesezi setările routerului, să te autentifici cu acreditările administratorului și să schimbi numele SSID sau al rețelei Wi-Fi.

Asta implică, în general, accesarea interfeței web a routerului și modificarea setărilor Wi-Fi. Cu toate acestea, este posibil să puteți face acest lucru printr-o aplicație, în loc să utilizați ceva de genul Google Wifi care oferă o aplicație.

Cum să găsiți SSID-ul rețelei Wi-Fi

Dacă nu sunteți în prezent conectat la rețeaua Wi-Fi și nu sunteți sigur de SSID-ul de pe router, puteți accesa în general pagina de configurare a router-ului pentru a găsi ceea ce căutați. De obicei, vă puteți conecta la router prin intermediul unui cablu Ethernet, în cazul în care nu există Wi-Fi.

Dacă nu vă puteți conecta deloc la router, puteți găsi SSID-ul implicit tipărit pe router-ul însuși. Acest lucru va funcționa dacă tu sau altcineva cu acces la router nu l-a schimbat. Dacă nu funcționează chiar și această metodă, puteți reseta routerul în general prin apăsarea și menținerea unui mic buton numit „Resetare” pentru a restabili setările la valorile implicite. Consultați manualul pentru modelul dvs. specific de router pentru mai multe informații.

Este necesar să-ți ascunzi SSID-ul?

Este posibil să creați o rețea Wi-Fi cu un SSID „ascuns” pe mai multe routere wireless. Dar, chiar dacă ascundeți SSID-ul, routerul transmite în continuare traficul wireless. Rețelele Wi-Fi cu SSID ascunse ar putea să nu apară în lista rețelelor Wi-Fi de pe un PC sau un smartphone, dar acestea vor fi detectate de oricine cu un software ușor de utilizat pentru monitorizarea traficului wireless.

Mai rău, crearea unei rețele ascunse duce la probleme de conexiune și, de fapt, vă expune detaliile conexiunii Wi-Fi. Când utilizați o rețea ascunsă, aparatul dvs. trebuie să transmită în mod constant numele acestuia și să încerce să se conecteze pentru a-l găsi.

Wi-Fi nu a fost niciodată proiectat să funcționeze în acest fel. Pentru a vă proteja rețeaua Wi-Fi, utilizați criptarea WPA2 și setați o parolă puternică. Nu este recomandat să creați o rețea ascunsă Wi-Fi – care este de fapt mai puțin sigură.

Cum să ascunzi un SSID de la apariția sa pe computer

Nu puteți schimba SSID-ul unei rețele decât dacă este rețeaua dvs. – adică aveți acces de administrator la routerul wireless sau la alt dispozitiv care-l găzduiește. SSID-urile din jurul tău sunt numite de oamenii și companiile din apropiere. Cu toate acestea, dacă există un nume de rețea ofensiv Wi-Fi pe care nu doriți să îl vedeți, Windows oferă o modalitate de a bloca accesul SSID al vecinului dvs. în lista de rețele disponibile.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close