Noutati

Ce performanță ne oferă Internet Explorer 11?

Windows 8.1 vine cu noul Internet Explorer 11. Dacă, dintr-o perspectivă a interfeței cu utilizatorul, acest browser nu aduce modificări importante, Microsoft a promis că va oferi performanță mai bună. Oare își respectă aceste promisiuni? Și cum se compară cu celelalte browsere importante: Chrome, Firefox și Opera?

Benchmark-urile folosite pentru testare

Am folosit următoarele valori de referință ca test: HTML5, SunSpider, Kraken, Octane și Peacekeeper.

Pentru a cita site-ul web, „Scorul testului HTML5 este o indicație a performanței browserului dvs. pentru compatibilitatea standardului HTML5 și specificațiilor aferente”.

Benchmark-ul JavaScript SunSpider măsoară performanța JavaScript pentru sarcinile relevante pentru utilizarea actuală și viitoare a JavaScript în lumea reală, cum ar fi criptarea și manipularea textului. Acesta este unul dintre acele valori de referință în care este important să se primească o notă inferioară. Cel mai mic rezultat înseamnând o viteză mai mare și o performanță mai bună.

Kraken JavaScript este versiunea Mozilla lui SunSpider. Și în acest test este important să primească un scor mic. Scorurile mici înseamnă viteze mai mari și performanțe mai bune.

Octane v1 – este o suită de testare JavaScript dezvoltată de Google și folosită pentru optimizarea browserului Google Chrome. Cu cât scorul este mai mare, cu atât performanța generală este mai bună.

Peacekeeper măsoară performanța browserului prin testarea funcționalității JavaScript și a capacității acestuia de a gestiona funcțiile JavaScript utilizate în mod obișnuit. Acesta este singurul test complet independent și este important să primească cel mai mare scor.

Sistemul de test și browserele testate

Am folosit PC-ul meu personal pentru a face aceste teste, care are următoarea configurație: un procesor octa-core AMD FX-8320, o placă de bază Gigabyte 990FXA-UD3, 8 GB de RAM DDR3 Kingston HyperX Predator care rulează la 2133 MHz, un Gigabyte Radeon HD6870 Card OC 1GB DDR5 și o unitate SSD 256 GB ADATA SX900 SATA III.

Toate testele au fost efectuate pe Windows 8.1 Pro x64. Nu au fost acceptate extensii sau bare de instrumente în niciunul dintre browserele testate: Internet Explorer 11, Google Chrome 30, Mozilla Firefox 24 și Opera 17. Toate browserele au folosit setările lor inițiale.

Fiecare referință a fost rulată de trei ori în fiecare browser. Am folosit scorul mediu pentru toate statisticile și graficele de mai jos.

Compatibilitate Standard HTML5 – câștigător Google Chrome

Testarea HTML5 împărtășește modul în care fiecare browser acceptă standardul HTML5 și specificațiile aferente. Nu vă oferă nicio măsură referitoare la performanță. După cum puteți vedea în graficul de mai jos, câștigătorul este Google Chrome 30, cu un total de 463 de puncte dintr-un maxim de 500.

De când am testat Internet Explorer 10 anul trecut, Internet Explorer 11 și-a îmbunătățit scorul de conformitate. Cu toate acestea, toate celelalte browsere au evoluat într-un ritm mai rapid, iar conformitatea cu HTML5 s-a îmbunătățit cu o marjă mai mare în aceeași perioadă de timp. Cel mai mare câștig se observă la evaluarea Opera. Adoptarea motorului de redare WebKit și-a făcut treaba în ceea ce privește respectarea standardelor și performanța pură de navigare, după cum veți vedea în toate referințele de mai jos.

SunSpider 1.0.2 – câștigător Internet Explorer 11

Sunspider este singurul punct de referință în care Internet Explorer 11 este câștigătorul.

Versiunea desktop a Internet Explorer 11 a fost cu 57% mai rapidă decât cel mai lent browser din acest test – Mozilla Firefox. De asemenea, există o diferență de performanță de 10% între versiunea aplicației Internet Explorer 11 și versiunea pentru desktop.

Kraken 1.1 – câștigător Google Chrome

Rata de referință a lui Mozilla arată că Internet Explorer 11 este cel mai lent browser. A fost cu 44% mai lent decât Google Chrome 30 – câștigătorul detașat în acest test.

Mi se pare amuzant că Firefox nu câștigă acest punct de referință, chiar dacă a fost dezvoltat de Mozilla. Aceasta este o declarație în favoarea faptului că Mozilla a făcut tot ce-i stă în putință pentru a dezvolta un test relevant și că nu este folosit doar pentru a arăta că Firefox poate câștiga aici.

Un alt rezultat interesant a fost faptul că versiunea de aplicații a Internet Explorer 11 a fost cu 9% mai bună decât versiunea desktop.

Octan V1 – câștigător Google Chrome

Suprprinzător, benchmark-ul Google este câștigat de Google Chrome 30 , cu o marjă uriașă față de Internet Explorer 11 – 34%.

Aplicația Internet Explorer 11 a fost cu 14% mai lentă decât versiunea desktop. Un alt fapt notabil în acest benchmark.

PeaceKeeper – câștigător Google Chrome

PeaceKeeper a arătat încă o dată că Google Chrome 30 este liderul de performanță necontestat în domeniul browserelor de internet.


Concluzii

După testarea tuturor browserelor și studierea rezultatelor, există câteva concluzii pe care aș dori să le rezumăm:

  • Google Chrome rămâne lider în ceea ce privește performanța, însă Opera a devenit un concurent foarte puternic după migrarea s-a la motorul de redare Webkit.
  • Dacă Opera își extinde ecosistemul extensiilor și add-on-urile, are o șansă bună de a deveni mai popular, mai ales cu utilizatorii care nu apreciază politicile Google privind colectarea și păstrarea datelor.
  • Internet Explorer 11 oferă îmbunătățiri bune față de Internet Explorer 10 atât în ceea ce privește respectarea standardului HTML5, cât și performanța reală de navigare.
  • Aplicația Internet Explorer oferă performanțe bune, dar, în majoritatea testelor, este cu aproximativ 10% mai lent decât versiunea desktop.
  • Programul de lansare rapidă începe să fie utilizat de celelalte browsere iar asta înseamnă că acestea se îmbunătățesc într-un ritm mai rapid decât Internet Explorer. Dacă Microsoft dorește să transforme Internet Explorer într-un lider de performanță, trebuie să livreze noi versiuni mai des decât odată pe an.

Sper că ați găsit aceste teste informative și revelatoare. Dacă aveți întrebări sau observații, nu ezitați să lăsați un comentariu.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close