ransomware

Probabil majoritatea dintre voi ati auzit la televizor sau la prieteni despre cel mai mare atac cibernetic de tip ransomware, care a afectat diverse companii si institutii din mai multe tari. Se numeste WannaCryptor si se manifesta prin criptarea datelor importante ca mai apoi initiatorii sa ceara o recompensa in schimbul acestora.

In prezent, WannaCryptor se raspandeste rapid prin intermediul email-urilor, al browser-elor si al aplicatiilor Web, atacul folosindu-se de o vulnerabilitate prezenta in toate versiunile de Windows, mai ales cele neupdatate. Mai precis, vulnerabilitatea se numeste MS17-010 si permite celui ce a lansat atacul sa execute cod la alegere pe respectivul computer, fara sa fie necesara interactiunea cu proprietarul sau.

Cu toate ca la mijlocul lunii Martie cei de la Microsoft au lansat un update care sa blocheze aceasta vulnerabilitate, update-ul respectiv nu a ajuns la multe versiuni de Windows si la multe sisteme de nivel global. Asadar, orice versiune de Windows ati avea, va recomand sa va activati update-urile. De asemenea, va puteti instala si un sistem antivirus pentru o securitate mai sporita.

Pe langa acestea, compania Bitdefender recomanda tuturor utilizatorilor urmatoarele:

  • In primul rand, este bine sa faceti o copie a tuturor fisierelor importante pe care le detineti si sa le salvati pe un stick, hard extern etc.
  • Pentru companii, asigurati-va ca segmentati reteaua astfel incat atacatorului sa ii fie mult mai dificil sa ajunga la „tinta”.
  • Nu uitati sa faceti o evidenta a tuturor documentelor si legaturilor intre sisteme, astfel incat sa mai reduceti din riscul de a fi infectata toata reteaua de calculatoare.
  • Daca sunteti useri normali nu trebuie nicidecum sa platiti sumele pe care atacatorii vi le cer, pentru ca inainte de toate nu aveti nicio garantie ca datele va vor fi returnate.

Asta a fost, daca aveti intrebari sau alte sfaturi utilie, va puteti adresa in comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.