Noutati

China implementeaza un sistem prin care te urmareste peste tot

Pe parcurs, am văzut cum inteligența artificială a fost folosită în cele mai bizare moduri, iar acum, aceasta este implementată în sistemul de supraveghere video din China. Prin urmare, urmăritul de către guvern a trecut la un cu totul alt nivel.

Potrivit AP News, autoritățile chineze au început să utilizeze software-ul de „recunoaștere a mersului”, care recunoaște forma corpului și stilul de mers al ființelor umane pentru a identifica cetățenii, chiar dacă le este acoperită fața sau când se plimbă cu spatele la cadru.

Startupul chinez AI Watrix se axează pe dezvoltarea „recunoașterii mersului” și este în prezent utilizată de poliție în Beijing și Shanghai. Potrivit CEO-ului Watrix, Huang Yongzhen, sistemul AI poate identifica persoane de la o distanță de până la 50 de metri.

De asemenea, Huang a spus că este imposibilă păcălirea acestei tehnologii recente prin schimbarea intenționată a stilului de mers, deoarece programul analizează diferite trăsături ale corpului uman și nu doar plimbarea.

Sistemul AI folosește imagini din camerele de supraveghere pentru a extrage silueta unei persoane. Ulterior, videoclipul este încărcat într-un software „caruia îi ia aproximativ 10 minute pentru a analiza un video de o oră”.

În timp ce tehnologia facilitează munca poliției în indentificarea infractorilor, tehnologia ridică unele semne de întrebare cu privire la viața privată a cetățenilor. China are mai mult de 170 de milioane de camere CCTV pentru supraveghere. Dacă autoritățile înregistrează în mod constant persoane, atunci este un caz grav de încălcare a vieții private a oamenilor obișnuiți.

Un comentator chinez, Shi Shusi, critică tehnologia de recunoaștere a mersului și declară că „utilizarea recunoașterii biometrice pentru a menține stabilitatea socială și a administra societatea este o tendință de neoprit. Dar și o afacere minunată.”

Anterior, s-a raportat că China va utiliza „Scorul de credit social”, un concept popular în seria sci-fi televizată „Black Mirror”, în care oamenii își acordă un rating unul altuia pentru a beneficia de anumite servicii, putând fi retrogradați la un statut social redus.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close