Securitate

Cineva ți-a hackuit webcam-ul? Ce poți face?

Nu trece o zi în care nu auzim despre amenințările la adresa securității cibernetice – fie că este vorba de încălcări de date, de escrocherii de phishing, de răscumpărare și de viruși – dar despre protecția împotriva accesării de la distanță a unei persoane de pe web?

La urma urmei, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg și fostul director al FBI, James Comey, și-au pus bandă pe camera computerului atunci când nu se află în uz, așa că ar trebui sa o faci și tu.

Nu trebuie să fiți o persoană puternică în ochii publicului care să vă îngrijoreze. În ianuarie, guvernul american a acuzat un om din Ohio de 13 ani de furt cibernetic, susținând că a folosit un malware pentru a fura date personale de la mii de oameni, plus să preia camerele și microfoanele care i-au permis să „înregistreze imagini și audio”.

Dacă nu sunteți siguri în ceea ce trebuie să faceți, cele ce urmează sunt câteva precauții pe care le puteți lua pentru a minimiza șansele de a se întâmpla ceea ce nu doriți.

Deconectațile

Camerele sunt acum găsite în mai multe dispozitive, inclusiv laptopuri, tablete, smartphone-uri și multe altele.

Dacă utilizați o cameră web externă – adică una care se conectează la portul USB al computerului dvs. – conectați-o numai atunci când aveți nevoie de ea. Da, poate fi dureros să o conectați ori de câte ori doriți să comunicați pe Skype sau FaceTime cu cineva, dar cel puțin veți ști 100% că nimeni nu vă spionează dacă nu există nicio cameră conectată.

Unele camere externe au un capac mic care se pot închide peste obiectivul camerei web, deci asigurați-vă că profitați de acest lucru atunci când nu îl utilizați. În cazul în care camera web nu are acest lucru, îl puteți îndrepta către tavan până când aveți nevoie de ea (doar că microfonul nu este oprit) sau plasați o bucată mică de bandă pe fața camerei web. Dar să nu o faceti direct peste lentilă sau altfel ar putea lăsa un reziduu lipicios. De asemenea, puteți cumpăra niște autocolante sau capace pentru a le pune pe obiectivul laptopului.

Utilizați software anti-malware

Tocmai ca "cea mai eleganta acoperire de webcam din lume", Spyslide este un produs bazat pe Kickstarter.

Dacă laptopul sau desktopul are o cameră Web încorporată, asigurați-vă că aveți instalat un software de securitate bun (care ar trebui să-l aveți, oricum, bineînțeles). O suită de securitate puternică include programe antivirus, anti-spyware, un firewall și alte instrumente care îi împiedică pe băieții răi să intre. Este esențial să actualizați software-ul de securitate.

Mulți hackeri webcam folosesc malware de tip cal troian pentru a instala în secret și pentru a rula software-ul desktop la distanță fără știrea dvs. S-ar putea să credeți că descărcați un singur lucru, când de fapt are o sarcină utilă ascunsă. Nu faceți click pe atașamente sau pe orice legături suspecte dintr-un mesaj electronic, text sau social media.

Unele browsere web vă avertizează și în cazul în care camera web este activată și vi se poate cere să fiți de acord.

Asigurați-vă că rețeaua dvs. wireless are setări puternice de securitate și o parolă bună – nu cea standard implicită cu ruterul – pentru a împiedica accesul persoanelor din afara rețelei Wi-Fi să nu intre fără consimțământul dvs.

Un alt sfat este să accesați setările / opțiunile camerei web și să activați un fel de notificare atunci când este folosit, cum ar fi o lumină mică care se aprinde lângă camera web sau o avertizare sonoră – dacă nu o face deja. Cele mai multe vor avea o lumină mică care se aprinde atunci când este activată.

Reparație? Ai grijă!

Dacă aveți nevoie să reparați computerul, duceți-l la o sursă de încredere și apoi asigurați-vă că programele de acces la distanță nu se află pe laptopul sau desktopul pe care nu l-ați instalat. Dacă găsiți ceva, dezinstalați-l imediat și aduceți-l la o sursă de încredere.

Ca și concluzie, fiți precauți în cazul în care solicitați suport tehnic la distanță. Nu lăsați un tehnician să preia controlul asupra computerului pentru a vă ajuta, dacă nu aveți încredere în sursă.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close