Noutati

De ce nu ar trebui să utilizați derivați ai Firefox precum Waterfox, Pale Moon sau Basilisk

Mozilla Firefox este un proiect open source, astfel încât oricine poate să ia codul, să-l modifice și să lanseze un nou browser. Asta e ceea ce Waterfox, Pale Moon și Basilisk sunt – browsere alternative bazate pe codul Firefox. Dar vă recomandăm să nu folosiți niciunul dintre ele.

Dacă nu vă place Firefox Quantum, Utilizați Firefox ESR în schimb

Ne place Firefox Quantum, care este mai rapid și mai modern decât versiunile anterioare ale Firefox. Dacă doriți să continuați să utilizați vechile dvs. add-on-uri care nu mai funcționează în Firefox Quantum, vă recomandăm, în schimb,  să folosiți versiunea de asistență extinsă Mozilla Firefox Extended Support Release (ESR).

Firefox ESR se bazează pe Firefox 52, acceptă extensii tradiționale XUL Firefox și plug-in-uri NPAPI și va continua să primească actualizări de securitate direct de la Mozilla până în 2 iulie 2018.

Chiar dacă nu aveți încredere absolută în unele dintre deciziile de afaceri ale Mozilla, browserul dvs. este prea important pentru a fi lăsat de izbeliște derivațiilor pline de erori. Credem că este mai bine să mergem pe un proiect mare, cu un număr mare de dezvoltatori, care primește o atenție sporită securității. De aceea vă recomandăm să nu folosiți aceste browsere mai mici bazate pe Firefox și de ce vă recomandăm să nu folosiți browsere alternative bazate pe Google Chrome. Iată preocupările noastre cu unele dintre cele mai populare alternative Firefox.

Waterfox este Firefox ESR, dar cu actualizări mai slabe de securitate

Waterfox se bazează pe Mozilla Firefox și este probabil cel mai popular browser alternativ bazat pe codul Firefox. Acesta a devenit renumit, fiind un browser pe 64 de biți, bazat pe codul Mozilla Firefox, când Mozilla a oferit doar versiuni de 32 de biți. Cu toate acestea, Mozilla Firefox este acum un browser de 64 de biți, deci nu mai există niciun motiv să folosiți Waterfox.

Astăzi, Waterfox se bazează pe Firefox ESR. Acesta promovează suportul pentru extensiile tradiționale XUL Firefox și pluginurile NPAPI precum Java și Silverlight. Acestea sunt ambele caracteristici ale Firefox ESR, deci nu trebuie să vă mutați la Waterfox pentru a le obține. După ce Firefox ESR ajunge la sfârșitul vieții, „un” browser „nou va fi dezvoltat pentru a urma etosul Waterfox de personalizare și alegere”, potrivit blogului Waterfox.

Waterfox are și alte caracteristici diferite. Acesta dezactivează Pocket în mod implicit, dar puteți dezactiva singur Pocket în Firefox. Nu va trimite date de telemetrie către Mozilla, dar puteți dezactiva aceasta din Opțiuni> Confidențialitate și securitate> Colectare și utilizare de date în Firefox. Extensiile media criptate (EME), care sunt necesare pentru site-uri precum Netflix, sunt, de asemenea, dezactivate în mod implicit și, din nou, le puteți dezactiva în Firefox, dacă doriți.

Per ansamblu, utilizarea lui Waterfox este în esență la fel ca folosirea Firefox ESR și schimbarea câtorva setări … cu o mare diferență: actualizările de securitate ajung în Firefox ESR mult mai rapid decât în ​​Waterfox. Ori de câte ori Mozilla lansează actualizări de securitate pentru Firefox ESR, dezvoltatorii Waterfox trebuie să integreze aceste actualizări în Waterfox înainte de a le furniza utilizatorilor.

Să vedem cea mai recentă lansare majoră: Mozilla a lansat Firefox 57 pe data de 14 noiembrie 2017. Dezvoltatorii Waterfox au lansat Waterfox 56 care a inclus actualizările de securitate găsite în Firefox 57 la 30 noiembrie 2017. Nu cred că așteaptă mai mult de două săptămâni pentru actualizările de securitate.

Iată un exemplu mai recent dintr-o versiune minoră: pe 23 ianuarie 2018, Mozilla a lansat Firefox 58 și Firefox ESR 52.6 cu o varietate de corecții de securitate. Trei zile mai târziu, proiectul Waterfox a spus că lucrează la integrarea acestor patch-uri pe Twitter. Pe 1 februarie 2018, Waterfox 56.0.4 a fost lansat versiunea cu aceste patch-uri. Asta înseamnă că utilizatorii Waterfox au așteptat nouă zile pentru un patch de securitate dintr-o versiune minoră, în comparație cu folosirea Firefox-ului simplu. Nu credem că este o idee bună să așteptăm atât de mult.

În viitor, acest lucru va deveni mai complicat, pe măsură ce dezvoltatorii Waterfox încearcă să-și facă propriul browser. Vă recomandăm să stați departe și pur și simplu să folosiți Firefox ESR.

Pale Moon se bazează pe un cod Firefox foarte vechi

Pale Moon se bazează pe un cod Firefox foarte vechi. Versiunea actuală a lui Pale Moon se bazează pe Firefox 38 ESR, lansat inițial în 2015. Versiunea anterioară a fost bazată pe Firefox 24 ESR, lansat în 2013. Proiectul folosește o interfață Firefox mai veche creată înainte de tema australiană și încă acceptă extensii XUL.

În loc să se bazeze pe motorul de redare Gecko al lui Mozilla, Pale Moon se bazează pe „Goanna”, un motor de browser open-source care este un derivat al gecko. (În software-ul cu sursa deschisă, un derivat este atunci când cineva ia codul existent al unui proiect, îl copiază și îl dezvoltă de la acel moment înainte, mergând într-o altă direcție.)

În timp ce Waterfox se bazează pe codul care este în prezent acceptat de Mozilla, Pale Moon se bazează pe codul vechi. Nu va avea noile caracteristici web sau îmbunătățiri ale performanțelor versiunilor moderne ale Firefox și nici nu suportă vizionarea anumitor tipuri de video cu DRM.

Mai important, bazarea unui browser pe un astfel de cod vechi face îngreunează patch-urile de securitate. Dezvoltatorul lui Moon încearcă să țină pasul cu patch-urile de securitate Firefox, dar păstrează codul vechi pe care Mozilla la abandonat. Mozilla are peste o mie de angajați, în timp ce Pale Moon are un dezvoltator principal, încercând să mențină o cantitate imensă de cod care devine tot mai mare. Codul vechi omite, de asemenea, caracteristici care ajută să facă browserele moderne mai sigure, cum ar fi caracteristicile multi-process sandbox care au ajuns în final în Firefox Quantum.

În plus, Pale Moon tinde să se comporte mai rău în comparație cu browserele moderne, ceea ce nu este surprinzător având în vedere vârsta sa. Dezvoltatorul nu este de acord cu benchmarkingul browserului, dar nu este surprinzător că un browser bazat pe codul de acum patru ani să fie mai lent decât unul modern.

Basiliskul este un Pale Moon mai modern, dar mai instabil

Basilisk este un nou browser realizat de creatorul Pale Moon. În timp ce Pale Moon se bazează pe Firefox 38 ESR, Basilisk se bazează pe noul cod Firefox. Dezvoltatorul lucrează la „Unified XUL Platform (UXP)”, care este un derivat a codului Mozilla fără noul cod Servo și Rust care face Firefox Quantum atât de rapid. De asemenea, nu permite niciun fel de caracteristici multi-proces.

O versiune viitoare a lui Pale Moon se va baza pe acest cod, dar acum dezvoltatorul consideră Basilisk o platformă de dezvoltare instabilă.

Acest lucru se potrivește cu istoria ciudată a lui Pale Moon. Prima versiune majoră a lui Pale Moon s-a bazat pe Firefox 24 ESR, din cauza unui dezacord în legătură cu locul în care a fost condus Firefox. Dar dezvoltatorul a trebuit în cele din urmă să treacă la Firefox 38 ESR pentru a obține mai multe caracteristici moderne. Acum, dezvoltatorul face același lucru din nou, bazându-se pe această nouă versiune în mare parte pe codul pre-Quantum Firefox.

În ceea ce privește motivul pentru care nu ar trebui să folosiți acest browser, în afară de aceleași probleme de securitate și de utilizare inerente ca ale lui Pale Moon, este că și dezvoltatorul recunoaște că „software-ul de dezvoltare” ar trebui considerat beta.


Acestea nu sunt singurele browsere bazate pe Firefox, dar ele sunt cele mai populare – și multe altele vor veni probabil cu probleme similare. Cel mai bine este să rămâi cu un browser care are o echipă mare în spatele lui, astfel încât problemele de securitate pot fi prinse și fixate cât mai rapid posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close