De ce Rusia a fost cea mai atacata tara de catre ransomware?

0
719
WannaCry

Dupa cum am spus si intr-un articol precedent, Rusia a fost cea mai atacata tara in ceea ce priveste infectia cu virusul WannaCry, Romania fiind abia pe locul 9. Am scapat destul de ieftin am putea spune, fata de tari precum Rusia si China. WannaCry este un virus de tip ransomware care spre deosebire de alte virusi, nu este nevoie de interactiunea directa cu utilizatorii, acesta se foloseste de o vulnerabilitate din sistemul de operare Windows.

Astfel, propagarea a fost foarte rapida si foarte eficienta pe PC-urile care nu detin un Windows updatat la zi sau se folosesc de o varianta piratata a acestuia. La auzirea acestor vesti, cei de la Microsoft au realizat intr-u timp destul de scurt un patch care sa poata opri propagarea si accesul WannaCry, patch-ul fiind disponibil si pentru Windows-uri fara suport tehnic, gen Windows XP.

Totusi, aceasta solutie nu are efect in cadrul PC-urilor cu soft-ul piratat, acestea avand acces limitat sau chiar deloc la update-uri. Asadar, au ramas 100% vulnerabile in fata ransomware-ului care a patruns in sute de mii de instituii si de companii din peste 150 de tari.

Cei de la The Software Alliance au realizat un sondaj din care rezulta faptul ca aproximativ 64% din PC-urile din Rusia folosesc Windows piratat, in China procentul fiind putin mai mare, de 70 %. Aceste tari sunt urmate de catre India, cu un procent de 58%, astfel incat aceste tari au fost tinte clare ale virusului. In China au fost facut in jur de 40.000 de victime, dintre acestea fiind si institutii publice, guvernamentale, toate acestae folosind Windows-uri piratate.

Asadar, dupa cum am mai spus odata, folositi versiuni de Windows in care sa aveti acces la toate update-urile sau daca nu, macar faceti-va regulat cate un backup de date, mai ales la cele importante. Puteti folosi de asemenea in hard extern sau chiar un stick USB cu ceva memorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here