O noua tehnica ii poate ajuta pe oameni sa se vindece de orbire

0
434
Blindfold businessman

Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa aiba deficiente de vedere, care netratate ulterior au dus la orbire. In jur de 285 de milioane de oameni din intreaga lume au probleme de vedere, iar 39 de milioane dintre acestia sunt orbi. Un lucru bun este ca aproximativ 80% din cazuri pot fi vindecate sau tratate cu exceptia celor de pierdere totala a vederii.

O echipa de savanti de la Oxford si-au propus sa faca posibila vindecarea totala a orbirii. Condusi de Samantha de Silva, cercetatorii au dovedit cum este posibil sa fie restabilita vederea oamenilor. Intr-un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) echipa Samanthei a spus ca Degenerarile retinale mostenite pot avea ca rezultat o orbire datorata unei pierderi progresive a celulelor fotoreceptoare.

Savantii au introdus un vector in celulele retiniene din spatele ochilor care nu erau sensibile la lumina. Acest vector viral este un dispozitiv folosit de biologii moleculari ce introduce in spatele ochilor o proteina sensibila la lumina. Aceasta se numeste melanopsin si permite celulelor reziduale din retina sa raspunda la lumina si sa trimita semne vizuale catre creier.

Au fost realizate o serie de teste pe soareci care sufereau de retinita pigmentoasa, marea cauza de orbire a tinerilor.  De asemenea echipa de cercetatori alaturi de Samantha de Silva au incercat sa creeze o retina electronica. Deocamdata retina electronica se afla doar in faza de proiect, dar savantii spera ca in viitorul apropiat sa devina posibil.