Teleportarea mit sau realitate, un lucru care va fi posibil in viitorul apropiat

0
837
Man standing in light

Desi teleportarea este posibila doar in filmele stiintifico-fantastice, aceasta a starnit multe controverse in randul savantilor. Teleportarea este un proces de deplasare a unui obiect dintr-un loc in altul intr-un timp foarte scurt.

Teoretic acest lucru pare simplu, dar in prezent el este posibil doar intre fotoni si atomi, savantii incercand din rasputeri sa-l aduca la standardele pe care omenirea le vrea.

La inceputul lunii trecute a fost realizata in premiera  prima teleportare la o distanta colosala si anume 1400 km. Aceasta a fost posibila prin intermediul unei echipe de fizicieni chinezi care au reusit sa teleporteze un foton de pe Terra in spatiu, mai exact la Satelitul Micius.

Dupa ce reusita cercetatorilor a fost publicata, populatia a devenit tot mai increzatoare, unele persoane dorind sa fie voluntare la expermimentele viitoare din cadrul procesului de teleportare.

In principiu, acest experiment nu se refera la o teleportare propriu-zisa a unor lucruri cu volum si densitate normale, ci la o teleportare cuantica. Aceasta reprezinta un traseu al unei stari cuantice de la o particula la alta pe o anumita distanta corect stabilita. Pentru ca acest proces sa poata fi realizat savantii chinezi au legat mai multe particule intre ele, formand astfel un tot unitar.

Este bine de stiut ca acest experiment le-a reusit cercetatorilor chinezi de 6 ori, distanta de teleportare putand fi marita de fiecare data. Cel mai dificil a fost transmiterea fotonului in spatiu deoarece transmitatorul de la baza trebuia sa fie extrem de precis astfel incat  sa reuseasca sa treaca prin unele distorsiuni existente in stratul atmosferic.

De asemenea receptorul de pe satelit trebuia sa contina un senzor foarte sensibil capabil sa detecteze particula. Cu toate acestea savantii chinezi au facut o descoperire importanta si cu siguranta nu mai este mult pana la realizarea primei teleportari umane din istorie.