Difuzorul care foloseste caldura pentru a produce sunete

0
598
difuzor pe baza de caldura

Difuzoarele obisnuite pe care cu totii le stim se folosesc de vibratia membranelor pentru a produce anumite sunete, aceasta tehnologie fiind deja de foarte mult timp. Nu spun ca nu este eficienta si ca nu ne-am facut treaba cu ea, pentru ca nu este deloc asa, insa, in acest articol veti vedea un exemplu foarte interesant de difuzor.

O echipa de oameni de stiinta de la University of Exeter au dezvoltat un difuzor foarte interesant, care este bazat pe grafen. Acesta nu se foloseste de vibratiile membranelor pentru a genera sunet, ci de caldura. Cu toate ca vi se pare putin ciudat, este cu totul adevarat. Pentru ca difuzoarele cu care suntem obisnuiti consuma destul de multa energia electrica, plus ca odata cu deterioararea membranei respective scade si calitatea sunetului, cel nou vine cu rezolvarea acestor probleme.

Oamenii de stiinta au realizat pana acum un exemplu de marimea unui cip, care este acoperit cu un mic strat de grafen, un material foarte practic din acest punct de vedere, deoarece este rezistent si usor. Aici vine partea in care este realizat sunetul. Grafenul este incalzit si racit continu, intr-un ritm rapid, astfel incat sunt produse unde sonore.

Daca va intrebati cum, ei bine, totul se bazeaza pe dilatarea si contractia aerului din jurul cipului, in functie de momentul in care acesta se afla (racire / incalzire). Asa este, foarte practic si cu consum zero de energie electrica. Ramane insa de vazut cand va fi adus la perfectiune si cand va putea fi folosit in viata de zi cu zi.

Totodata, respectivul difuzor ar putea aparea si pe gadget-uri populare precum telefoane, tablete, casti etc. Ideea este una geniala si foarte bine gandita, asa ca este bine primita. Speram insa ca proiectul sa fie terminat pe deplin pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa fie si lansat cat mai rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here