AplicatiiLGNoutatiSecuritateTelefoane

Facebook a colectat istoricul apelurilor și SMS de pe Android

Facebook a colectat înregistrări de apeluri și date SMS de pe dispozitivele Android

Facebook a colectat înregistrări de apeluri și date SMS de pe dispozitivele Android de ani de zile. Mai mulți utilizatori de Twitter au raportat că găsesc luni sau ani de date despre istoricul apelurilor în fișierul de date descărcat de pe Facebook. Un număr de utilizatori Facebook au fost speriați de recentele scandaluri privitoare la confidențialitatea Cambridge Analytica, solicitându-le să descarce toate datele pe care Facebook le stochează în contul lor. Rezultatele au fost alarmante pentru unii.

„Fișierul șters Facebook Zip conține informații cu privire la fiecare apel pe telefonul mobil și fiecare mesaj text trimis timp de aproximativ un an”, spune utilizatorul Twitter Mat Johnson. Un altul, Dylan McKay, spune că „Cumva are întregul meu istoric al apelurilor cu mama partenerei mele”. Alții au găsit un model similar în care apar contacte apropiate, cum ar fi membrii familiei, sunt singurii urmăriți în înregistrările apelurilor Facebook.

Facebook solicită accesul la contacte, date SMS și istoricul apelurilor pe dispozitivele Android

Ars Technica raportează că Facebook solicită accesul la contacte, date SMS și istoricul apelurilor pe dispozitivele Android pentru a-și îmbunătăți algoritmul de recomandare a prietenilor și pentru a distinge între contactele de afaceri și prieteniile dvs. personale adevărate. Facebook pare să adune aceste date prin intermediul aplicației Messenger, ceea ce îi cere adesea utilizatorilor Android să preia ca client SMS implicit. Facebook a oferit recent o solicitare de „încărcare continuă” a datelor de contact, inclusiv istoricul apelurilor și textelor, dar nu este clar când acest prompt a început să apară în legătură cu colectarea datelor istorice.

În timp ce indicațiile recente arată clar, Ars Technica subliniază aspectul îngrijorător pe care Facebook îl face de mai mulți ani, într-o perioadă când permisiunile Android erau mult mai puțin stricte. Google a modificat permisiunile Android pentru a le face mai clare și mai granuloase, dar dezvoltatorii ar putea ocoli acest lucru și ar putea continua să acceseze date de apel și SMS până când Google a depreciat vechiul API Android în octombrie.

Facebook a răspuns la constatări, însă compania pare să sugereze că este normal ca aplicațiile să acceseze istoricul apelurilor telefonice atunci când încărcați contacte în aplicații sociale. „Cea mai importantă parte a aplicațiilor și serviciilor care te ajută să faci legături este să găsești ușor persoanele cu care vrei să te conectezi”, spune un purtător de cuvânt al Facebook, ca răspuns la o întrebare din partea Ars Technica. „Deci, prima dată când vă conectați la telefonul dvs. într-o aplicație de mesagerie sau socială, este o practică pe scară largă utilizată pentru a începe prin încărcarea contactelor telefonului dvs.”

Nu au fost descoperite înregistrări ale apelurilor și colectarea de date SMS pe dispozitivele iOS

Nu a fost descoperită aceeași înregistrare a apelurilor și colectarea de date SMS pe dispozitivele iOS. În timp ce Apple permite anumitor aplicații specializate să acceseze aceste date în moduri limitate, cum ar fi blocarea apelurilor sau textelor spam, aceste aplicații trebuie să fie activate în mod specific printr-un proces similar cu activarea tastaturilor. Majoritatea aplicațiilor iOS nu pot accesa istoricul apelurilor sau mesajele SMS, iar aplicația iOS de pe Facebook nu poate captura aceste date pe un iPhone.

Este posibil ca Facebook să răspundă la câteva întrebări suplimentare privind această colectare de date, mai ales când a început și dacă utilizatorii Android au înțeles cu adevărat ce date permiteau Facebookului să colecteze atunci când au fost de acord să permită accesul la telefon și SMS într-o solicitare de permisiuni Android.

Descoperirea colecției de date vine în aceeași săptămână în care Facebook a avut de-a face cu căderea de la Cambridge Analytica obținând informații personale de la până la 50 de milioane de utilizatori Facebook. Facebook și-a modificat controalele de confidențialitate în ultimii ani pentru a preveni apariția unui astfel de eveniment, însă compania se confruntă cu o criză a criticilor privind controlul inadecvat al confidențialității care a permis acest lucru. CEO Mark Zuckerberg a fost, de asemenea, convocat pentru a explica modul în care datele au fost luate fără consimțământul utilizatorilor pentru un comitet parlamentar din Regatul Unit.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close