Faceți cunoștință cu arhivarii care salvează site-urile de știri în cazul unei dispariţii definitive

0
17

Astăzi, Fundația Libertății Presei (FPF) a anunțat că a lansat o nouă arhivă, în parteneriat cu Arhiva de Internet (IA), pentru a ajuta la păstrarea site-urilor care ar putea fi eliminate de terțe părți puternice.

Noua arhivă, numită „Threatened Outlets”, poate fi găsită în Archive-It, serviciul de conservare creat de IA.

FPF a mai ajutat site-uri în trecut de la ameninţare, cum ar fi The Gothamist. Atunci când site-ul a fost închis aparent în noiembrie anul trecut, FPF a creat software-ul gotham-grabber, care permitea oricui să creeze arhive PDF pentru a salva site-ul lor de la anihilare. Gothamist a fost restaurat la scurt timp după aceea, dar problema a persistat.

Parker Higgins, directorul proiectelor speciale pentru FPF, a declarat pentru TNW motivul pentru care FPF era interesat de conservarea mai detaliată:

“Jurnaliștii se bazează pe munca care este disponibilă în mod public. Am pus împreună PDF-uri [cu gotham-grabber], însă nu am reuşit să obținem totul în variantă PDF fapt ce rezultă o copie nu chiar fidelă ce nu arată ca site-ul. Am vrut să păstrăm mai mult din site pentru cititori și istorie.“

Higgins a mai spus că unele site-uri ar putea deveni ținte ale celor bogați și puternici, care pot cumpăra orice site de știri cu care nu sunt de acord și au puține stimulente să-l păstreze. „Noi o numim problema miliardarilor, dar nu trebuie să fii milionar pentru a exercita o influență asupra presei.”

Potrivit lui Higgins, un reprezentant al Arhivei – Acesta a abordat inițial FPF-ul în legătură cu un parteneriat. După ce a văzut încercarea FPF de a salva The Gothamist, a ajuns să ofere o soluție mai elegantă, care implică accesarea cu crawlere a întregului site, păstrând aspectul site-ului. Site-ul este apoi adăugat atât la colecția Archive-It a FPF, cât și la Machine Wayback-ul lui IA.

În timp ce primul beneficiar al tratamentului arhivistic este Gawker, un site aflat în centrul unui proces destul de diviziv cu implicații politice, Higgins subliniază că proiectul este nepartizan: „Istoria ștergerii nu ar trebui să fie o problemă de stânga sau de dreapta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here