Noutati

Frica de Internet, anxietatea și teama legată de calculator

Oamenii de știință americani au testat reacția oamenilor în diferite situații provocatoare de anxietate. Potrivit lor, foarte multe persoane suferă de tulburări de anxietate și chiar de tulburări de stres post-traumatic. Anxietatea ne ajută să evităm situații, lucruri, oameni care ne pun în pericol.

Există persoane care suferă de anxietatea legată de calculator. Unii cred că cele mai afectate sunt femeile, dar nu este chiar așa. Deocamdată nu a fost dovedit faptul că femeile sunt mai predispuse să se ferească de computere, de tehnologii moderne decât bărbații. Ceea ce se poate spune despre femei este că sunt mai puțin îndrăznețe comparativ cu bărbații. Dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi la fel de competente să folosească calculatorul ca bărbații.

La început, când nu cunoști ceva, este normal să ai o stare de anxietate. În plus, faptul că nu ai prea multe cunoștințe în faza inițială de învățare, îți poate crea temeri și chiar atacuri de panică. Este vorba despre anxietate de calculator sau anxietate informatică. Nu este nimic exagerat, acest fenomen există. Se spune că 30% din populație suferă de anxietatea informatică. Astfel de persoane se pot recunoaște după stările pe care le au și anume: transpiră, tremură, sunt agitate când trebuie să lucreze la calculator.

Persoanele care au această anxietate se tem să se ocupe de calculator, au senzația că pot apăsa pe ceva care să strice calculatorul. Frica lor este legată de faptul că nu înțeleg un anumit program și că pot face ceva greșit și astfel să distrugă calculatorul. Le este frică de pierderea controlului, de faptul că pot supăra pe cineva, că își pot pierde stima de sine, etc. De obicei, anxietatea de acest fel nu este gravă, se poate vindeca. Sentimentele negative pot accentua anxietatea, pot agrava simptomele și acest lucru împiedică procesul de învățare.

În mod normal, înainte de a învăța să folosească diferite programe, orice om trebuie să știe că nu poate face nimic care să distrugă calculatorul. Specialiștii spun că nu există o diferență între femei și bărbați din acest punct de vedere. Ambii pot suferi de anxietate față de calculatoare.

La ora actuală, atât în timpul liber cât și în timpul muncii, oamenii ajung în jurul tehnologiei moderne. Despre invențiile și descoperirile din ultimii ani puteți afla în diferite articole pe Internet și astfel, dacă ne gândim mai bine, poate chiar din acest motiv unii oameni sunt impresionați prea tare și ajung chiar la anxietate. Computerele, gadget-urile joacă un rol important în toate domeniile vieții de azi. În secolul în care trăim, tehnologia modernă apare în toate domeniile. Omniprezența presupune să te descurci cu ele, pentru că altfel riști să fii marginalizat. Acest lucru se întâmplă la școală, la serviciu, în societate, în viața de zi cu zi. În concluzie, trebuie să fii informat și să te adaptezi la acest stil de viață alert, puternic abrutizat, informatizat și tehnologizat.

Care este cea mai simplă metodă de a scăpa de anxietate? Este simplu, trebuie să experimentezi, să folosești calculatorul, să te simți confortabil atunci când navighezi pe Internet. Cu ajutorul unui prieten poți învăța lucrurile de bază și apoi nu mai rămâne decât să experimentezi singur, să te bucuri de momentele petrecute la computer. Pentru a învăța calculatorul ai nevoie de cineva care să-ți arate, apoi vei ști singur cum să te informezi, să descoperi și alte aspecte legate de acesta.

De regulă persoanele în vârstă învață mai greu să folosească un calculator sau un gadget. Dorința de a explora apare și la ele dar uneori poate le vine mai greu să se ocupe de computere. Generațiile mai în vârstă nu au fost învățate cu computere și gadget-uri. De aceea pentru oamenii în vârstă computerele sunt mai greu de înțeles și mai complicate. Astfel de persoane pot avea stări de anxietate, se învață mai greu cu ele, iar uneori le găsesc și obositoare. În unele cazuri poate nici nu realizează faptul că tehnologia computerului le poate aduce și momente plăcute explorând în mod liber diverse aplicații (chat, jocuri), experiențe de succes, bucuria că le este satisfăcută curiozitatea. Pe măsură ce învață pot avea și aceste satisfacții și astfel se pot împrieteni cu computerul. La unii oameni dacă apar experiențe negative este posibil să nu mai vrea să folosească deloc calculatorul.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close