Intel este acuzat de discriminare pe motive de vârstă

0
34

Intel, unul dintre vechii politicieni vechi din lumea tehnologiei, se află în curs de investigare pentru o discriminare de vârstă potențială în abordarea sa privind disponibilizările inițiate în 2016, potrivit unui nou raport Wall Street Journal. În centrul acestei chestiuni se află percepția și afirmația că Intel a căutat să scape de angajații mai în vârstă și să-i păstreze pe cei mai tineri. Acest lucru este bun pentru companie, deoarece lucrătorii în vârstă tind să fie mai bine plătiți, mai conștienți și mai ascuțiți de drepturile lor și mai multe șanse de a avea familii și de a beneficia de avantajele companiilor – dar această tendință de vârstă nu este ceva prioritar ce angajatorii americani trebuie să ia în seamă.

Cu doi ani în urmă, când a anunțat disponibilizările și restructurarea, Intel a indicat că va fi un proces care se va întinde în 2017 și va implica un amestec de concedieri voluntare și involuntare. WSJ raportează că „zeci de foști angajați au solicitat consultanță juridică cu privire la posibilitatea de a da în judecată”, iar unii dintre ei au depus plângeri la Comisia Egalității de Ocupare a Forței de Muncă din SUA (EEOC), a cărei documentație a ”Journal” a fost văzută.

La rândul său, Intel susține că „factori precum vârsta, rasa, originea națională, genul, statutul de imigrant sau alte demografii personale nu au făcut parte din proces atunci când am luat aceste decizii”. Cu toate acestea, revizuirea WSJ a propriei interne documentele arată că într-un set de 2.300 concedieri, vârsta medie a fost de 49 de ani, cu șapte ani mai mare decât vârsta medie a personalului rămas.

În prezent, EEOC trebuie să se pronunțe asupra fondului plângerilor pe care le-a primit. Dacă supraveghetorul federal găsește motive suficiente pentru a continua această problemă, poate iniția un proces de acțiune împotriva Intel.

Cazul Intel privind discriminarea pe motive de vârstă devine public doar la câteva luni de la publicarea unui raport exhaustiv în ceea ce privește discriminarea pe criterii de vârstă presupusă a fi răspândită în cadrul IBM. Este ironic faptul că companii precum Intel și IBM, care se află printre cele mai vechi din industria computerelor încă tânără, se ocupă de angajații lor mai înalți în acest mod. Din nou, este logic ca discriminarea pe motive de vârstă să se manifeste cel mai puternic la firmele care au funcționat de mai multe decenii și au un personal de angajați care au îmbătrânit împreună cu angajatorul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here