Noutati

Intel si QuTech colaboreaza pentru a creea 2 procesoare Silicon Quantum

Compania olandeză de cercetare quantum, QuTech, a anunțat miercuri un parteneriat cu Intel pentru a-și dezvălui primul procesor cuantic programabil cu două quinte pe chip-uri de siliciu. Această inovație este de așteptat să ofere un progres în „calcule mari și extinse”. Qubiturile pot fi controlate de semnale electronice, iar siliciul a fost folosit datorită naturii sale de a provoca mici perturbări.

Potrivit unui post de blog de către QuTech, oamenii de știință au efectuat algoritmul Deutsch-Josza pe noul cip quantum cu două quinte. Acest algoritm ajută la determinarea dacă o funcție este ciudată sau egală. De asemenea, a fost realizat algoritmul Grover-Search, care creează răspunsul corect dintr-un set de opțiuni nesortate. „Pentru a putea executa algoritmi mai complexi, vom dezvolta chip-uri cu canturi de siliciu cu mai multi qubiti, atat in sali de curatenie din Delft, cat si in cabine industriale cu partenerul nostru Intel”, a spus Lieven Vandersypen, profesor la QuTech.

Deși acest lucru nu ar putea fi produsul final, este cu siguranță o piatră de temelie importantă în crearea de jetoane care pot efectua calcule cuantice scalabile. Tot ce știm în prezent este că qubitele sunt într-adevăr controlabile cu fiabilitate și operațiile sunt posibile folosind acest tip de configurare. În afară de aceasta, conceptul actual se bazează doar pe două qubite; o combinație mai mare este necesară pentru a rezolva calcule mai complexe și mai extinse.

Intel nu este singurul producător important de componente din lume care manifestă interes pentru calculul cuantic. CEO-ul Satya Nadella, la conferința Ignite din septembrie anul trecut, a anunțat planurile de a construi un ecosistem de calcul cuantic în viitor.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close