Sute de smartphone-uri și tablete Android, inclusiv cele de la producători precum ZTE, Archos și myPhone, au fost găsite a fi livrate cu adware preinstalat. Interesant este faptul că un număr mare de astfel de telefoane nu sunt certificate de Google. Potrivit unui nou raport, mai multe smartphone-uri low-cost, smartphone-uri Android cu certificare non-Google, livrate cu programe malware încorporate care ar putea face utilizatorii să descarce aplicații pe care nu le-ar fi dorit. Malware-ul se numește Cosiloon și se spune că suprapune anunțurile de pe sistemul de operare pentru a promova aplicații sau chiar a trăda utilizatorii să le descarce.

Ca pe o postare de blog de Avast Threat Labs, acest tip particular de adware pur și simplu încarcă anunțuri în browser-ul dvs. smartphone. Avast a numit producătorii și a spus că mai multe sute de modele au fost afectate. Interesant, majoritatea sunt comprimate și sunt alimentate de procesoarele MediaTek. Avast a identificat aproximativ 18 000 de dispozitive infectate de malware în peste 100 de țări, inclusiv Rusia, Italia, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Portugalia, Venezuela, Grecia, Franța și România. O listă detaliată a modelelor este acum disponibilă, dar Avast spune că numai unele variante ale dispozitivelor menționate pot conține malware-ul.

Cosiloon creează, în esență, o reclamă pe pagina web pe care utilizatorii smartphone-ului le-ar putea încărca în browserele lor. Avast spune că a fost activ timp de cel puțin trei ani și este dificil de eliminat, deoarece este instalat la nivel de firmware „și folosește o obfuscație puternică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.