Noutati

Meltdown și Spectre CPU afectează toate dispozitivele iOS și Mac

Defectiunile Meltdown și Spectre CPU afectează toate dispozitivele iOS și Mac, dar nu intrați în panică.

De cand am auzit pentru prima oara despre defectele procesoarelor Meltdown si Spectre de la inceputul acestei saptamani, compania a raspuns in sfarsit cu cateva vesti nu foarte bune: Toate dispozitivele Mac si iOS sunt afectate . Așa e, toate. Cu toate acestea, Apple ne asigură că nu există nici un motiv de panică.

Apple explică faptul că bug-urile sunt legate de o caracteristică a procesorului denumită Executare speculativă, care urmărește să crească viteza prin operarea simultană a mai multor sarcini: „Pentru a crește performanța, CPU-ul prezice care cale o sucursală este cel mai probabil să fie luată și va continua în mod speculativ executarea pe acea cale chiar înainte ca ramura să se încheie. În cazul în care predicția a fost greșită, această execuție speculativă este reluată într-un mod care este intenționat să fie invizibil pentru software. „Exploatările Meltdown și Spectre ar putea teoretic să înșele acel proces pentru a avea acces la date privilegiate.

De ce contează asta: Apple nu este doar unul dintre cei mai mari producători de telefoane din lume. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de cipuri, care transportă în mai mult de 200 de milioane de procesoare pe an. La fel ca Intel și Google, Apple ia măsurile necesare pentru a atenua problemele cauzate de Meltdown și Spectre, dar întrebarea reală este cum va afecta designul viitor al chipurilor. Riscul poate fi mic, dar vor fi necesare schimbări. Toți ochii vor fi pe noile chips-uri iPad, iPhone și Apple Watch, deoarece Apple va fi probabil în fruntea unui nou standard industrial pentru a se ocupa de execuția speculativă.

Reducerea riscului

După cum s-a descoperit anterior, Apple a lansat deja măsuri de atenuare a vulnerabilității chip-ului Intel în Mac-uri ca parte a aplicației macOS 10.13.2 lansată în decembrie pentru a ajuta la apărarea împotriva exploatărilor Meltdown. De asemenea, Apple a declarat că iOS 11.2 și tvOS 11.2 conțin măsuri de atenuare a proceselor de degradare, ceea ce înseamnă că dispozitivele iPhones, iPads și Apple TV sunt la fel de vulnerabile ca PC-urile.

În special, Apple spune că testarea cu repere publice, cum ar fi GeekBench 4, Speedometer și JetStream, a arătat că atenuarea meltdown-ului „nu a dus la o reducere măsurabilă a performanței macOS și iOS”.

Cu Spectre, Apple reia constatările Google că bug-ul este „extrem de dificil de exploatat” de un hacker care folosește o aplicație, dar „poate fi exploatat potențial în JavaScript care rulează într-un browser web.” O actualizare viitoare a Safari va atenua riscul, dacă va aduce o caracteristică similară cu „izolarea strictă a site-ului” a Chrome sau va ascunde mai simplu datele pierdute din atacurile potențiale. La fel ca Meltdown, Apple declară că aceste atenuări nu vor avea nici un impact măsurabil asupra Safari, citând testele efectuate pe Speedometer și ARES-6, precum și un punct de referință JetStream care arată „un impact mai mic de 2,5%”.

În plus, Apple continuă să dezvolte măsuri de reducere a spectrului în cadrul sistemelor sale de operare și le va lansa în versiunile viitoare de iOS, macOS și tvOS. De remarcat, Apple spune ca Apple Watch nu este susceptibil de bug-uri Spectre sau Meltdown.

Apple și-a făcut propriile sisteme de serie A pe un chip începând cu iPhone 4 în 2010. Inițial bazat pe arhitectura Cortex ARM, modelul A6 introdus în 2012 a debutat un CPU ARM proiectat de Apple, care a fost utilizat de atunci în iPhones, iPads și Televizoare Apple. De asemenea, face un chip W pentru servere wireless și de rețea, seria T pentru MacBook Pro și iMac Pro și seria S pentru Apple Watch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close