Stiinta

Oamenii de știință au transformat ideea de hologramă tridimensională în realitate

Oamenii de stiinta au transformat idee de holograme tridimensionale science fiction în realitate prin tehnicile de printare 3D.

Hologramele prezentate în filme, inclusiv Star Wars și emisiuni de televiziune precum Star Trek, sunt lumi departe de realitatea noastră actuală.

Cu toate acestea, în ceea ce este fondat sub numele de „Princess Leia project”, oamenii de știință de la Universitatea Brigham Young (BYU) din Utah au creat holograme mult mai aproape de știința noastră fictivă.

Daniel Smalley a explicat modul în care versiunea lor de proiecție a imaginii 3D este superioară alternativelor actuale – și toate acestea au fost posibile prin tehnici similare imprimării 3D.

“Grupul nostru are misiunea de a face expunerile 3D reale”, a spus Smalley. “Am creat un afișaj care poate face acest lucru”.

În timp ce o afișare holografica vibrează lumina doar pe o suprafață bidimensională, echipa s-a concentrat pe crearea a ceea ce se numește „imagine volumetrică”, care este o imagine tridimensională ce plutește în aer și poate fi văzută din orice unghi.

Imaginile volumetrice, superioare hologramelor, împrăștie lumina în același spațiu ocupat de imagine, ceea ce permite vizualizarea la 360 de grade.

Smalley și platforma echipei sale utilizează un fascicul laser pentru a prinde particule, iar acest laser poate fi direcționat pentru a muta particulele și pentru a genera o imagine. Laserele și dispozitivul folosit pentru a controla imaginea nu sunt mai mari decât cutia de prânz a unui copil.

Platforma spațială liberă produce imagini full-color cu puncte de imagine de 10 microni prin persistența viziunii – cu alte cuvinte, în detalii și precizie extremă.

„Acest ecran este ca o imprimantă 3D pentru lumină”, a spus Smalley. „De fapt, printati un obiect în spațiu cu aceste particule mici”.

Oamenii de stiinta au testat metoda de afisare prin crearea unui fluture, prismă, sigle si inele. Un test suplimentar a creat o persoană într-o haină de laborator perfect izbitoare cu realitatea.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

În timp ce echipa nu a oferit detalii despre experimentele viitoare, platforma oferă o perspectivă asupra modului în care putem proiecta imaginile în viitor. Posibilitățile sunt nesfârșite pentru hologramele solide, cu utilizări potențiale, inclusiv divertisment și instruire.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close