Rusia interzice 50 de VPN-uri și servere proxy pentru a bloca utilizarea Telegramului

0
19

Telegram este un serviciu de mesagerie criptat care a devenit recent popular, mai ales în țări cu exprimare liberă restricționată, cum ar fi Iranul și Rusia.

În aprilie, Rusia a cerut ca Google și Apple să înlăture aplicația Telegram din magazinele lor regionale respective. Măsura a urmat din partea unei decizii judecătorești care a blocat aplicația pentru că nu a furnizat chei de criptare unor agenții, cum ar fi Serviciul federal de securitate al Rusiei, pentru a putea accesa cu ușurință mesajele utilizatorilor. Telegram a încercat să eludeze ordinea mutând cel puțin o parte din serviciile sale către servere gazdă diferite.

Rusia a reacționat blocând mai mult de 15,8 milioane de adrese IP, ceea ce a împiedicat alte servicii cum ar fi servere de jocuri, site-uri bancare, retail și criptocurrency. Potrivit autoproclamaței ruse de știri Meduza, țara blochează încă 50 de servicii care constau în VPN-uri și anonimizoare web, în încercarea de a contracara eludarea interdicțiilor.

Agenția guvernamentală responsabilă de cenzură, Roskomnadzor, nu a dezvăluit ce servicii a blocat. Singurul lucru pe care l-ar confirma este că Viber, o altă platformă populară de mesagerie, nu va fi vizată în acest caz.

Google și Apple nu au comentat dacă vor respecta sau nu cererile și nu se știe ce acțiuni poate lua Roskomnadzor dacă refuză să elimine aplicațiile.

Potrivit serviciului de mesagerie, aplicația sa are cel puțin 15 milioane de utilizatori în Rusia, iar 10 milioane își deschid aplicația zilnic. Este al treilea doar pentru WhatsApp are 25 de milioane de utilizatori și Viber 21 de milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here