NoutatiStiinta

Senzorul Apple Watch pretinde să detecteze potasiu în sânge

Dar nu are încă aprobarea FDA

AliveCor KardiaBand, un senzor compatibil cu Apple Watch, poate detecta niveluri periculoase de potasiu în sânge cu o precizie de 94%. Deși US Food and Drug Administration nu a aprobat încă KardiaBand în acest scop, este un pas interesant înainte, având în vedere că, chiar acum, condiția este de obicei găsită folosind teste de sânge invazive care utilizează ace.

Senzorul Apple Watch, KardiaBand are un senzor ce detectează potasiul din sânge fără ace

KardiaBand de AliveCor este un senzor care se fixează într-un slot pe banda de ceas. Utilizatorul atinge senzorul, care apoi ia o lectură a activității electrice a inimii, numită electrocardiogramă (EKG). Această lectură poate dezvălui ritm cardiac anormal și fibrilația atrială (AFib), iar senzorul trimite informațiile către o aplicație. Ieri, la conferința American College of Cardiology din Florida, CEO-ul AliveCor, Vic Gundotra, a prezentat cercetări efectuate la Clinica Mayo, arătând că aceeași tehnologie poate detecta niveluri prea mari de potasiu în sânge, numite hiperkaliemie.

Hiperkaliemia poate fi cauzată, printre altele, de diabet, deshidratare și afecțiuni renale cronice. Aceasta poate duce la insuficiență renală și cardiacă și nu produce simptome evidente – ceea ce înseamnă că ați putea avea această afecțiune și să nu știți.

Prea mult potasiu interferează cu activitatea electrică a celulelor, incluzând celulele inimii. Asta înseamnă că este periculos pentru inima – însă înseamnă și că nivelurile ridicate de potasiu schimba lectura electrică a inimii, ceea ce înseamna că un anumit tip de EKG poate dezvălui prezența a prea mult potasiu, conform Gundotra. AliveCor a lucrat cu Clinica Mayo pentru a dezvolta un nou algoritm pentru KardiaBand care poate analiza datele EKG și poate detecta dacă utilizatorul are hiperkaliemie. Setul de date a inclus 2 milioane de EKG legate de 4 milioane de valori de potasiu, care au fost colectate de peste 23 de ani.

Senzorul va folosi AI, iar primele teste au fost de 90-94% corecte

Pentru a instrui AI cu aceste puncte de date, echipa a luat setul de date și l-a împărțit în mai multe părți. Au folosit câteva date pentru a instrui rețeaua. Practic, ei i-au spus ce mode de lectură EKG au indicat hiperkaliemia și lăsa AI să învețe de la sine cum să arate modelul. Odată ce antrenamentul a fost finalizat, echipa a testat AI pe o altă parte a datelor pentru a vedea dacă, având în vedere doar EKG-ul, ar putea spune dacă a dezvăluit hiperkaliemia. A fost de aproximativ 90 la 94 procente corect.

Unele cercetări anterioare au sugerat că EKG-urile ar putea să nu fie o modalitate bună de a diagnostica hiperkaliemia, dar, pentru a fi corect, cercetarea a fost foarte limitată și a testat doi medici umani. Un alt studiu a sugerat că citirile EKG ar putea să nu fie suficient de sensibile pentru a prinde pe toată lumea cu hiperkaliemie și că această afecțiune nu determină întotdeauna o lectură EKG diferită.

Va dura un timp îndelungat pentru a vedea dacă această nouă tehnologie devine obișnuită. În noiembrie anul trecut, FDA a eliminat KardiaBand ca primul dispozitiv medical care funcționează cu Apple Watch, dar Gundotra subliniază că rezultatele nu înseamnă că KardiaBand este aprobat de FDA pentru diagnosticarea hiperkaliemiei încă. Ei vor lucra la asta și vor construi mai multe studii clinice.

Etichete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close