Cofondatorul Google, Sergey Brin, a avertizat că boom-ul actual al inteligenței artificiale a creat o „renaștere tehnologică” care conține multe amenințări potențiale. Scriind în scrisoarea fondatorilor anuală a companiei, publicată vineri, președintele Alphabet a făcut o notă de precauție. „Noua primăvară în inteligența artificială este cea mai importantă evoluție în calcul în timpul vieții mele”, scrie Brin. „În fiecare lună, există noi aplicații uimitoare și tehnici noi de transformare.” Dar, adaugă el, „aceste instrumente puternice aduc, de asemenea, noi întrebări și responsabilități”.
Brin își începe scrisoarea citând liniile de deschidere ale lui Charles Dickens „Povestea a două orașe” – „A fost cea mai bună ocazie, a fost cea mai rea perioadă”. El observă cum puterea de calcul a explodat de când Google a fost fondată în 1998 și cum, la acea vreme, tehnica care formează coloana vertebrală a rețelelor contemporane, a fost doar o „notă de subsol uitată în domeniul informaticii”.
Revoluția în procesul de învățare a mașinilor în ultimul deceniu a schimbat acest lucru, iar Brin enumeră unele dintre multele moduri în care AI este folosit pentru a oferi serviciile și companiile Alphabet. Analizează imaginile din Google Foto; traduce peste 100 de limbi în traducerea Google; forțează sistemele de navigație în autovehiculele Waymo; și chiar ajută la diagnosticarea bolii și descoperirea unor noi sisteme planetare. „În acest sens, suntem cu adevărat într-o renaștere tehnologică, un moment interesant în care putem vedea aplicații în aproape fiecare segment al societății moderne”, scrie Brin.

Dar, spune el, AI ridică și o serie de probleme, „de teama stiinței stilului sci-fi față de întrebările mai apropiate, cum ar fi validarea performanțelor autoturismelor.” Brin spune că Alphabet dă ” „La o serie de probleme, inclusiv modul în care AI va afecta ocuparea forței de muncă; provocările de a face algoritmi imparțiali și transparenți; și temerile că această tehnologie va fi folosită pentru a „manipula oamenii”. (Aceasta este cel mai probabil o referire la discuțiile recente ale știrilor fals generate de AI.)

Cu toate acestea, în special, Brin nu menționează o utilizare controversată a AI, care este deosebit de relevantă pentru Alphabet: aplicații militare. La începutul acestui an, a fost dezvăluit faptul că Google îi ajuta pe Pentagon să implementeze instrumente de învățare a mașinilor pentru a analiza imaginile de supraveghere video de la drone. Compania a afirmat că tehnologia este utilizată numai pentru „utilizări non-ofensive”, dar mii de angajați Google au cerut retragerea companiei de la proiect.

Scrisoarea lui Brin vine, de asemenea, într-un moment în care firmele din Silicon Valley se confruntă cu mai multă atenție decât oricând, guvernele și publicul să se conformeze dimensiunilor și bogăției lor uriașe. Săptămâna trecută, rapoartele cu privire la câștigurile tehnice nu au facut nimic pentru a elimina astfel de temeri, deoarece Alphabet a inregistrat o creștere de 26% a veniturilor la 31,1 miliarde de dolari, iar câștigurile Amazon au crescut cu 43% pe an.

Frica de AI care distruge locuri de muncă și manipulează politica va fi probabil o parte a oricărei discuții viitoare privind necesitatea de a limita puterea și influența Big Tech. Acest lucru, la fel de mult ca orice altceva, probabil explică tonul somnoros al lui Brin. El închide scrisoarea spunând: „În timp ce sunt optimist cu privire la potențialul de a aduce tehnologia în fața celor mai mari probleme ale lumii, suntem pe un drum pe care trebuie să-l purtăm cu responsabilitate, îngrijire și umilință profundă”. Mesajul nerostit ? Nu există nicio întoarcere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.