In curand vei putea merge pe Marte, iata cu ce este posibil sa fi dus acolo

0
543

Multi cercetatori si-au pus problema resurselor planetei care vor disparea treptat si s-au gandit la posibilele alternative. Una dintre acestea ar fi viata pe Marte, care este singura planeta ce se aseamana atat de mult cu Terra. Pana ca viata pe Marte sa fie posibila, o alta problema le pune piedici savantilor, aceea de a trasporta populatia din viitor acolo.

Astfel a luat nastere propulsorul X3, ce  se afla in teste momentan si care promite mari sperante. Acest proiect este realizat de cei de la Universitatea din Michingan in colaborare cu NASA si fortele aeriene americane.

Propulsorul X3 este un propulsor Hall ce utilizeaza fluxul de ioni . Forta de tractiune este data cu ajutorul plasmei si astfel se ajunge la o viteza mult mai mare fata de o racheta normala cu propulsie chimica.

X3 poate ajunge la o putere de peste 100 kW si poate genera o forta de 5,4 Newtoni. Spre exemplu o racheta chimica ajunge la viteza maxima de 5 kilometri pe secunda, in timp ce un propulsor Hall atinge o viteza de 8 ori mai mare, aproximativ 40 de kilometri pe secunda.

De aici rezulta ca motoarele cu ioni sunt mult mai bune decat motoarele chimice. Alec Gallimore a spus ca propulsorul ionic ar putea parcurge distante foarte mari cu o cantitate de combustibil redusa, iar daca proiectul va fi dus pana la capat, in urmatorii 20 de ani, cei doritori vor putea fi dusi pe Marte. Un lucru este sigur: propulsia ionica va putea fi folosita si pentru alte lucruri.