Windows îți va arăta ce date colectează și trimite către Microsoft

0
23
Windows trimite date in secret
Windows trimite date in secret

În urma publicării anului trecut a datelor colectate prin telemetria încorporată și a diagnosticului din Windows 10, Microsoft a anunțat că următoarea actualizare majoră Windows 10, din martie sau aprilie, va susține o nouă aplicație, Windows Data Diagnostic Viewer, care va permite utilizatorilor Windows să navigheze și să inspecteze datele pe care le-a colectat sistemul.

Windows 10 are două setări pentru colectarea datelor sale, „de bază” și „complet”. Documentația de anul trecut a descris toate datele colectate în setarea „de bază”, dar a oferit doar o descriere amplă a tipurilor de lucruri pe care le-a colectat setarea „completă”. Noua aplicație va arăta utilizatorilor exact ce înseamnă setarea completă și o comparație cu ceea ce ar fi însemnat setarea de bază.

Utilitatea aplicației va avea tendința de a varia în funcție de datele inspectate. Prezentarea este la nivel inferior (după cum puteți vedea capturile de ecran Microsoft afișează date structurate JSON folosind diferite numere  – valori numerice care codifică informații, dar fără nici o cheie pentru a explica ce informații codifică fiecare număr), astfel încât citirea și interpretarea simplă vor rămâne limitate.

Ca și în cazul specificațiilor din anul trecut, noul instrument reprezintă un pas înainte, dar cu siguranță nu se adresează cu adevărat oricăror plângeri de colectare a datelor generate de Windows 10. Reacția pe care am văzut-o în mod consecvent în comentariile, e-mail-urile, Twitter și dincolo de toate acestea nu este atât de îngrijorătoare față de ceea ce colectează Microsoft, ci mai degrabă de faptul că Microsoft colectează date. Opinia care ne-a fost exprimată în mod repetat și pe larg este că societatea ar trebui să ofere o opțiune de integrare a utilizatorilor care nu este necesară să colecteze date.

Această nouă funcție arată că Microsoft consideră că nu are nimic de ascuns și că nu există nimic de nedepășit cu privire la informațiile colectate, dar compania continuă să susțină că această colecție servește un rol esențial pentru detectarea, diagnosticarea și abordarea erorilor și incompatibilităților în ecosistemul Windows .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here